Lääkkeiden saatavuushäiriöt

Lääkkeiden saatavuushäiriöitä esiintyy jonkin verran. Mediakirjoittelu maalaa asiasta kenties liiankin synkän kuvan, koska suurin osa puutteista on paikattavissa vastaavalla valmisteella.  Valitettavasti on kuitenkin tilanteita, jossa saatavuushäiriö aiheuttaa merkittävää haittaa.

Mistä saatavuushäiriöt johtuvat?

Lääkkeiden pitkät ja monimutkaiset tuotantoketjut ovat yksi merkittävä syy lääkkeiden saatavuushäiriöihin Suomessa. Eurooppalainen lääketuotanto on suurelta osin ulkoistettu ympäri maailmaa. Monesta toimijasta koostuva tuotantoketju on lääkkeiden saatavuuden näkökulmasta haavoittuva. Lääkkeiden raaka-aineella, pakkauksella ja itse lääkkeellä on usein eri valmistaja. Huomattava osa varsinkin edullisista rinnakkaislääkkeistä valmistetaan Aasiassa. Häiriö yhdessäkin ketjun osassa saattaa katkaista lääkkeen saatavuuden.

Miksi ennustettu saapumisaika ei pitänyt paikkaansa?

Puutelistalla oleva saapumisaikaennuste on aina arvio ja se ilmoitetaan usein sillä oletuksella, ettei lisäviivytyksiä enää tule. Näin ei aina käy. Kaikilla apteekeilla on käytössä se tieto, minkä lääkettä toimittava tukkuliike on ilmoittanut.

Olisiko sitä puutelääkettä jossain vielä saatavana?

Apteekkariliitto on julkaissut kätevän lääkehakupalvelun, jolla on mahdollista selvittää, mistä apteekista haluttua lääkettä löytyy. Jos sitä jossain apteekissa näyttää olevan, kannattaa asia kuitenkin ennen asioimaan lähtöä varmistaa puhelimitse. Monilla apteekeilla on käytössä myös verkkopalvelu, jonka kautta lääke voidaan myös lähettää postitse.

Lääkehakupalvelu

Fimean saatavuushäiriölista

Lääkeasioita valvovan viraston eli Fimean sivuilta löytyy lista lääkkeistä, joiden saatavuudessa on ongelmia. Siellä on myös ilmoitettu päivämäärä, jolloin saatavuushäiriön arvioidaan päättyvän. Nämä ovat kuitenkin vain lääketeollisuuden Fimealle ilmoittamia arvioita ja valitettavan usein liian optimistisia.

Saatavuushäiriöt