Kesämökin lääkekaappi

Hyvin varustettu mökkiapteekki mahdollistaa lomailun turvallisin mielin. Vaadittavaan varustasoon vaikuttavat henkilökohtaiset tarpeet sekä mökin etäisyys apteekkiin ja muihin terveyspalveluihin. Ainakin seuraavia tarvikkeita olisi hyvä olla:

Haavanhoitotuotteet

Mökillä heiluvat onkivavat, sahat ja muutkin työ- ja harrastusvälineet. Mukavaa, mutta myös pienten tapaturmien riski kasvaa. Haavat on hoidettava kunnolla, jotta vältetään ilkeät tulehdukset. Jos juoksevaa vettä ei ole, tarvitaan haavanpuhdistusainetta. Runsaasti bakteereja sisältävällä järvivedellä ei haavoja pidä huuhdella. Sopivia laastareita tarvitaan myös. Rasva- tai silikoniverkko sidoksen alla ehkäisee siteen tarttumista haavaan.

Pinsetit

Pinseteillä saa irrotettua sormeen menneen tikun tai ihoon kiinnittyneen punkin. Pinsetit on hyvä desinfioida ennen käyttöä esim. käsidesillä. Punkkia irrotukseen on myös olemassa erityisesti siihen tarkoitettuja pinsettejä ja punkkirautoja.

Hydrokortisonivoide, antihistamiini ja kyypakkaus

Hydrokortisonivoide lievittää hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa ja auringonpolttamia. Herkästi hyttysenpistoista paukamia saavat voivat käyttää ennaltaehkäisevästi antihistamiinia. Kyypakkausta käytetään nimestään huolimatta ensisijaisesti ampiaisen pistoihin silloin, kun ne aiheuttavat voimakkaita oireita. Pistoille yliherkkien kannattaa hankkia adrenaliinikynä, johon tarvitaan resepti. Kyyn purressa on aina hankkiuduttava lääkärin vastaanotolle. Pureman saanut raaja pidetään matkan aikana mahdollisimman liikkumattomana.

Rakkolaastarit

Rakkolaastareita kannattaa hankkia mökkiapteekkiin, varsinkin jos mökiltä käsin tehdään vaikkapa vaellus- tai marjastusretkiä. Puhdista rikki mennyt rakko varovasti puhtaalla vedellä tai haavanpuhdistusliuoksella ennen laastarin kiinnittämistä.

Pikakylmäpakkaus

Kertakäyttöinen kylmäpakkaus on kätevä apu esim. venähdyksiin ja nyrjähdyksiin. Sitä ei tarvitse säilyttää kylmässä.

Särkylääkkeet

Kipu- ja kuumelääkkeitä on aina hyvä olla. Turvallisin on parasetamoli, joka lievittää mm. päänsärkyä ja kuumetta. Ibuprofeenivalmisteet lievittävät lisäksi myös tulehdusreaktiota, mutta ne eivät sovi kaikille. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekissa.

Ripuli

Mökkiapteekin perusvarustukseen kuuluvat myös ripulilääke ja nesteytysvalmiste, joita on saatavana poretabletteina ja jauheena. Ripulilääke rauhoittaa suoliston yliaktiivisuutta, mutta sitä ei tule käyttää muutamaa päivää pidempään.

Lääkkeet talveksi kotiin

Talveksi kylmään ja kosteaan mökkiin unohtuneet lääkkeet on syytä viedä apteekkiin hävitettäväksi ja vaihtaa uusiin, sillä niiden tehosta ei enää ole takeita.