Päätäit

Leviäminen

Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä ja ne leviävät myös esim. päähineen ja hiusharjan välityksellä. Pipot ja kaulaliinat on hyvä pitää varmuuden vuoksi oman takin hihassa.

Oireet ja tartunnan toteaminen

Päätäi puree hiuspohjaan, josta aiheutuu kutinaa. Aina ei oireita ole. Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan.

Hoito

Hoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen, koska päätäi lisääntyy nopeasti. Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava huolellisesti. Tartunnan saaneet hoidetaan samanaikaisesti.

Tartunnasta ilmoittaminen

Tartunnasta on hyvä ilmoittaa päiväkotiin/kouluun, jotta täit eivät palaudu jo hoidettuihin uudelleen. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse olla pois, kunhan hoito on aloitettu.

Jälkihoito

Suurta siivousta kotona ei tarvita, koska täit kuolevat nopeasti kehon ulkopuolella. Päähän kosketuksessa olevat asiat esim. hiusharjat, pipot ja tyynyliinat kannattaa kuitenkin pestä tai poistaa käytöstä joksikin aikaa. Täit kuolevat viidessä minuutissa yli 55⁰C lämpötilassa.

Lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00972