Päätäit

Päätäiden ilmaantuminen ei suoranaisesti liity huonoon hygieniaan. Päiväkodeissa ja kouluissa, missä lapset ovat läheisesti tekemisissä toistensa kanssa, esiintyy ajoittain päätäiepidemioita. Päätäit leviävät lasten leikkien ohella myös hiusharjan, kamman tai päähineen välityksellä.

Mitä päätäi tekee

Päätäiden puremat aiheuttavat kutinaa hiuspohjassa, ja päänahkaan ilmaantuu pistemäisiä punoittavia puremajälkiä. Rikkiraavittuun päänahkaan voi ilmaantua märkäruven nimellä tunnettu bakteeri-infektio. 

Täin ulkonäkö

Päätäidiagnoosi tehdään silmin tarkastellen. Havaitut päätäit ja saivareet varmistavat päätäidiagnoosin. Päätäin munankuoret voivat pysyä hiuksissa kuukausia, joten niiden havaitseminen ei välttämättä merkitse tartuntaa.

Kuinka tartunta varmistetaan

Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla. Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta.

Täitartunnan hoito

Hoito kannattaa aloittaa heti päätäin toteamisen jälkeen, sillä päätäi lisääntyy nopeasti. Tartuntakierteen ripeä katkaisu on tärkeää. Kaikki tartunnan saaneet kannattaa hoitaa samaan aikaan.

Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava huolellisesti. Kaikkia perheessä ei hoideta automaattisesti, vaan ainoastaan tartunnan saaneet. Joskus suositellaan kuitenkin samassa sängyssä nukkuvien hoitoa, vaikka tartuntaa ei huomattaisi. Apteekista saatavia hoitovalmisteita on useita erilaisia. Tärkeätä on lukea käytettävän valmisteen hoito-ohjeet ja toimia niiden mukaan huolellisesti. Yleensä hoito on tarpeen uusia 7–10 päivän kuluttua.

Lisäksi suositellaan kampaamista tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kostutetaan ja käsitellään hiustenhoitoaineella, jotta hius on kammatessa takuton. Kampaaminen tehdään alue kerrallaan aivan hiuksen tyvestä. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Koko pää kammataan kaksi kertaa jokaisella kampauskerralla. Kampaaminen kannattaa toistaa useita kertoja kahden viikon ajan hoidon tehon varmistamiseksi. Mikäli täitä todetaan vielä tämän jälkeen kannattaa hoito uusia toisella apteekin hoitovalmisteella.

Ei tarvetta suursiivoukseen

Täit kuolevat nopeasti kehon ulkopuolella, joten suurta siivousta ei tarvita. Hiusharjat, pipot ja tyynyliinat kannattaa kuitenkin pestä tai poistaa käytöstä joksikin aikaa. Täit kuolevat viidessä minuutissa yli 55⁰C lämpötilassa. Koska täin munat voivat säilyä kehon ulkopuolella kymmenenkin päivää, niin joskus suositellaan myös sellaisten tavaroiden poislaittoa parin viikon ajaksi, joita ei voi pestä. Näin tarttuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ja yleensä suositus kahdenpäivän välttämisestä riittää.

Tartunnasta ilmoittaminen

Tartunnasta tulee ilmoittaa heti päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille, jotta täit eivät palaudu jo hoidettuihin uudelleen. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse olla pois, kunhan hoito on aloitettu. Pipot ja kaulaliinat pidetään varmuuden vuoksi oman takin hihassa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella eikä se ole auttanut tai jos mahdollista raapimisen seurauksena tullutta märkärupea ei saada hoidettua itsehoidolla. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi, eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkärin keinoja on mm. suun kautta annosteltava ns. erityisluvalla haettava ivermektiini.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim

Tuotteita päätäiden häätöön