Akne

Akne yleinen nuoruusiällä esiintyvä vaiva, joka rauhoittuu useimmiten kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen. Joskus se voi kuitenkin jatkua teini-iästä aikuisuuteen tai puhjeta vasta aikuisiällä.

Akne vaikuttaa ulkonäköön ja jättää usein ihoon arpia. Koska akne voi vaikuttaa merkittävästi itsetuntoon ja elämänlaatuun ja aiheuttaa jopa masennusta, sen vuoksi kannattaa hakeutua aktiivisesti hoitoon jo heti alkuvaiheessa.

Mistä akne johtuu?

Akne alkaa yleensä murrosiässä, kun testosteronin eli mieshormonin eritys käynnistyy ja lisää ihon talineritystä. Propionibakteerit alkavat lisääntyä tukkeutuneissa rauhastiehyeissä, mikä johtaa komedojen ja märkänäppyjen muodostumiseen.

Aknen perimmäistä syytä ei tunneta. Ei tiedetä, miksi jotkut sairastuvat akneen. Taipumus akneen on osittain perinnöllistä. Tavallisesti akne ei johdu vääränlaisesta ruokavaliosta tai ihon vääränlaisesta pesemisestä.

Aknen oireet

Aknen vaikeusaste vaihtelee. Lievimmässä muodossa iholla esiintyy komedoita eli mustapäitä ja valkopäitä. Lisäksi iholla voi olla märkäisiä tai punoittavia näppylöitä eli finnejä. Kystinen akne ja onteloakne ovat aknen vaikeimpia muotoja, joissa voi olla runsaasti kookkaita, kivuliaita ja erittäviä märkänäppylöitä.

Aknea esiintyy tavallisimmin kasvojen alueella, hartioissa, olkavarsissa, selässä ja rinnassa. Aknea sairastavalla voi esiintyä myös päänahan rasvoittumista ja tali-ihottumaa.

Aknen hoito

Sekä lieväoireisen että vaikeamman aknen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Akne on usein pitkäkestoinen vaiva, joka oireilee jopa vuosien ajan. Aknen aiheuttama mielipaha tai esimerkiksi jännitys sosiaalisissa tilanteissa voivat häiritä elämää niin nuorella kuin aikuisellakin. Akne kannattaa hoitaa ajoissa myös sen takia, ettei akne ehdi arpeuttaa ihoa. Akneen on hyviä hoitoja, joista löytyy yleensä jokaiselle hyvin tehoava vaihtoehto.

Akne vaatii säännöllistä, pitkäjänteistä hoitoa, jonka perustana on ihon puhtaudesta huolehtiminen. Akneiholle on olemassa omat puhdistustuotteensa, jotka puhdistavat ihoa tehokkaasti ja hillitsevät talineritystä. Lievään akneen (iholla mustapäiden ja finnien lisäksi vain muutamia tulehduksellisia märkäpesäkkeitä) voidaan käyttää paikallishoitovalmisteita.

Milloin lääkäriin?

Mikäli aknesta on haittaa eikä omahoito tehoa, kannattaa hakea apua ihotautilääkäriltä.