Lääketietoa netistä

( 15.10.2018 )

Netistä haetaan paljon tietoa, ja niin teen itsekin. Jos mielessä on vaikkapa jonkun harrastustouhuissa tarpeellisen härpäkkeen hankkiminen, tutkailen, löytyisikö netistä tuotearvosteluja. Lisäksi katselen keskustelupalstoilta käyttäjäkokemuksia. Kun valinta on suoritettu, selvitän vielä, mistä kapineen saa edullisimmin. Tällä menetelmällä hankinnat osuvat useimmiten kohdalleen.

Myös terveystietoa haetaan netistä, ja valtavasti sitä sieltä löytyykin. Kotimaisten lähteiden lisäksi kielitaitoisille ovat avoinna terveyssivustot ja keskustelupalstat ympäri maailman. Eri sivustojen näkemykset samasta asiasta saattavat poiketa toisistaan paljonkin. Millaiseen tietoon oikein voi luottaa?

Verkkosivujen luotettavuutta arvioidessa kannattaa ensimmäiseksi selvittää niiden tuottamisesta vastaava taho. Julkisyhteisöjen tuottama tieto on yleensä luotettavaa, varsinkin jos tekstin sisällöstä vastaa lääketieteen ammattilainen. Kriittisemmin tulee suhtautua sivustoihin joiden todellinen tarkoitus on terveystuotteiden myynnin edistäminen. Osa näistäkin on suhteellisen luotettavia, mutta eivät suinkaan kaikki. Saatetaan esittää väitteitä, joiden perusteeksi ei ole riittäviä tutkimuksia ja nähdäänpä toisinaan jopa suoranaisia valheita.

Valheellistenkin väitteiden tueksi esitetään usein viittauksia tutkimuksiin, mikä saa tiedon tuntumaan pätevämmältä. Maallikon on usein vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, arvioida tällaisten tutkimusten luotettavuutta. Jos tutkimuksen tekijöiden tavoitteena on rehellisen tieteen teon sijasta päästä tarkoituksellisesti tiettyyn lopputulokseen, se saadaan onnistumaan tutkimusolosuhteita sopivasti rukkaamalla. Epäilysten olisi syytä herätä, jos tutkimuksen otoskoko on kovin pieni ja/tai vertailua lumevalmisteeseen ei ole tehty.

Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa harjoitetaan myös paljon terveystietojen vaihtoa ja tätä on tutkittukin. Lääkkeisiin liittyen eniten keskustellaan psyykelääkkeistä ja seuraavaksi eniten kipulääkkeistä. Netissä keskustellaan paljon sellaisistakin aiheista, joista olisi luontevinta kysyä jo lääkettä määrättäessä tai apteekista ostettaessa. Keskusteluissa pohditaan usein lääkkeiden haittavaikutuksia, lääkeriippuvuutta ja lääkäreiden antamien neuvojen pätevyyttä.

Yksittäisen ihmisen näkemykset käyttämästään lääkkeestä voivat olla sinällään tosia, mutta eivät läheskään aina yleistettävissä. Lääkkeen tehoon ja haittoihin vaikuttavat mm. käyttäjän muu lääkitys, terveydentila, mahdolliset perinnölliset poikkeavuudet ja diagnoosin osuvuus. Nettikeskusteluissa esiintyy myös suoranaista trollausta, jonka tavoitteena voi olla esim. vaikuttaminen jonkin lääkkeen tai terveystuotteen menekkiin, suuntaan tai toiseen. Lääketeollisuus ei käytännössä voi lähteä oikomaan tuotteisiinsa liittyviä virheellisiä väitteitä, koska se voitaisiin tulkita reseptilääkkeiden kuluttajamainonnaksi, mikä on kiellettyä.

Aivan sokeasti verkkokeskusteluissa jaettaviin neuvoihin ei luoteta. Erään väitöstutkimuksen mukaan 54 % Suomi 24-palstan keskustelijoista piti kyseisellä foorumilla jaettavia terveysohjeita epäluotettavina.

Kaikki tämä antaa miettimisen aihetta myös meille ammattilaisille. On syytä pohtia, miten tutkitun tiedon perille menoa voitaisiin paremmin edistää. Ehkä meidän olisi yritettävä viestiä kansantajuisemmin. Monimutkaisten asioiden kohdalla se ei aina ole helppoa.

- Jari Lampila