Uusi ihmelääke syöpään ja Alzheimerin tautiin - tai sitten ei

( 09.02.2017 )

Kurkuma, tuo mainio itämainen mauste, antaa ruoalle eksoottista makua ja mukavan keltaisen värin. Lisäksi kurkumalla on uumoiltu olevan myös lääkkeellistä käyttöä.

Eniten kurkumaa on käytetty ylävatsavaivoissa. Jonkinlaista tutkimusnäyttöäkin tämän tueksi löytyy, mutta näyttöä pidetään toistaiseksi rajallisena. Myös tulehdusreaktiota hillitsevästä vaikutuksesta on viitteitä, ja joissakin tutkimuksissa parin gramman annos kurkumaa vuorokaudessa on parantanut ibuprofeenin tehoa nivelvaivoissa.

Nyttemmin uutta pöhinää kurkuman ympärille ovat tuoneet syöpään ja Alzheimerin tautiin liittyvät tutkimukset. Kyseiset tutkimukset ovat päteviä ja asianmukaisesti tehtyjä, mutta kurkuman käyttö syöpä- tai Alzheimer-lääkkeenä on vielä kovin ennenaikaista.

Saksalaistutkimuksessa kurkuman sisältävän haihtuvan öljyn havaittiin edistäneen aivoja korjaavien hermosolujen kasvua rotilla, mikä antaa orastavia viitteitä mahdollisesta potentiaalista Alzheimerin taudin hoidossa. Rotilla tehdyt alustavat tutkimukset eivät kuitenkaan vielä takaa aineen käyttäytymistä samalla tavoin ihmiselimistössä.

Intialaisessa tutkimuksessa kurkumiini on tappanut ruoansulatuskanavan syöpäsoluja. Havainto on erittäin mielenkiintoinen, mutta on syytä huomioida, että tämä tutkimus on tehty soluviljelmillä, mikä ei vastaa kokonaista elimistöä.

Keskeinen ongelma kurkuman lääkkeellisessä käytössä on, että sen sisältämät yhdisteet eivät imeydy kovin hyvin suolistosta, joten vaikuttavien pitoisuuksien saaminen elimistöön on vaikeaa ainakin normaaleilla annostelutavoilla. Nyt saadut tulokset ovat kuitenkin siinä määrin mielenkiintoisia, että tutkimuksia tullaan jatkamaan.

Media innostuu helposti julkaistusta tutkimustuloksista varsinkin silloin, kun ne liittyvät vakaviin sairauksiin. Alustavista tutkimuksista on kuitenkin vielä pitkä ja kallis matka toimiviin lääkkeisiin. Tyypillisesti myyntiluvan edellyttämät tutkimukset kestävät vähintään kymmenen vuotta.

Suurin osa tutkimuksista ei koskaan johda mihinkään. Hanke saattaa kaatua vaikkapa imeytymisongelmiin, aineen hajaantumiseen ennen aikojaan, vaikutuksen puuttumiseen ihmiselimistössä, yhteisvaikutusongelmiin muiden lääkkeiden kanssa tai sivuvaikutuksiin.  Valitettavan usein alustavia tuloksia käytetään harhaanjohtavasti hyväksi luontaistuotteiden markkinoinnissa.

- Jari Lampila