Kolmen markan suutarit

( 22.11.2016 )

Vanha viisaus tiesi kertoa, että kolmen markan suutari tekee kuuden markan vahingon. Tällä haluttiin sanoa, että vaativiin tehtäviin kannatti palkata asiansa osaava tekijä, vaikka tämä laskuttikin vähän enemmän. Viisaus pätee edelleen, ja siksi yhteiskunnassamme on monia tehtäviä, joiden tekeminen on jätetty tietyn koulutuksen omaavan ammattiryhmän yksinoikeudeksi.

Putkitöiden teko on monopolisoitu putkimiehille ja sähkötyöt sähkömiehille. Syyt tähän ovat ilmeiset. Tunarointi sähkötöissä saattaa aiheuttaa asiakkaalle hiustyylin pikaisen uudistumisen, taitamattomien putkitöiden tuloksena puolestaan voi syntyä uima-allas paikkaan, johon sitä ei ole alun perin suunniteltu.

Myös itsehoitolääkkeiden myyminen vaatii osaamista, ja siksi niiden myynti on meillä Suomessa rajattu apteekkeihin. Väärä itsehoitolääkitys voi vaikkapa sotkea pitkäaikaisen reseptilääkityksen, olla tehotonta tai pitkittää hoitoon hakeutumista vakavassa sairaudessa. Kaikkia lääkitysongelmia apteekki ei pysty estämään, mutta ammattitaitoisella toiminnalla ja neuvonnalla niitä voidaan merkittävästi vähentää. Digitalisoituminen on tuonut ja tuo käsille uusia työkaluja terveyspoliittisten tavoitteiden edistämiseen. 

Lääkkeiden myyntipaikka vaikuttaa siihen, miten niihin suhtaudutaan. Useissa maissa, muun muassa Ruotsissa, on havaittu vakavien parasetamolimyrkytysten lisääntyneen, kun parasetamolivalmisteita on alettu myydä päivittäistavarakaupoissa. Parasetamoli on oikein käytettynä hyvä ja turvallinen lääkeaine, mutta muuttuu yliannosteltuna vaaralliseksi maksamyrkyksi. Ruotsissa parasetamolivalmisteet onkin palautettu takaisin apteekkimyyntiin. Silti päivittäistavaraketjujen nokkamiehet haluaisivat erityisesti särkylääkkeet hyllyilleen, ei terveyspoliittisista syistä vaan siksi, että kyseessä on myyntipotentiaaliltaan suurin itsehoitolääkeryhmä.

Nikotiinivalmisteiden myynti vapautettiin ruokakauppoihin kymmenisen vuotta sitten. Siirron seurauksena myynti kaksinkertaistui, mutta Kelan tutkijoiden mukaan tällä ei ole ollut vaikutusta tupakointiin. Käyttö, joka ei vastaa tutkimuksissa toimivaksi todettua ohjeistusta, ei johda tuloksiin. Silloin kun nikotiinivalmisteita myytiin pelkästään apteekeissa, ohjeistin monet kerrat asiakkaita nikotiinikorvaushoidon oikeasta toteutuksesta vähitellen laskevin annoksin. Myynnin vapauttamisen jälkeen en ole tätä tehnyt kertaakaan.

Itsehoitolääkkeiden myynti auttaa omalta osaltaan pitämään yllä apteekkiverkostoamme, joka kattavuudessaan on maailmanmitassakin ainutlaatuinen, varsinkin kun ottaa huomioon, miten harvaan asuttu maamme on. Tämänkin lehden levikkialueella on pieniä kuntia, jonka raitilla ei erikoisliikkeitä juuri näy, puhumattakaan, että niissä olisi yliopistokoulutuksen saanutta henkilökuntaa. Mutta apteekki niissä kaikissa on. Toivottavasti näin on jatkossakin.

Julkaistu Saarijärveläinen-lehdessä 8.11.2016

- Jari Lampila