Rokottamatta jättäminen tappaa

( 25.09.2014 )

Influenssakausi lähestyy vähitellen ja on aika harkita rokotuksen ottamista. Viime vuosina rokotteisiin liittyvää keskustelua ovat hallinneet sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset. Keskustelun sävy on aika ajoin ollut voimakkaasti syyllistävää, arvosteluryöpyn maalitauluksi ovat tahtomattaan päässeet rokotuksia koordinoineet vastuuhenkilöt.

Havukka-ahon ajattelija totesi aikoinaan että, jälkiviisaus on kaikkein imelin viisauden laji. Vastuullisten syyllistäminen on helpompaa kuin päätösten teko ja vastuun kantaminen, niinpä jälkiviisaita tässä maailmassa riittää. Olisi hyvä kuitenkin muistaa tilanne, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikanaan toimi. Tuolloin havaittujen ennusmerkkien perusteella oli aiheellista pelätä maailmanlaajuista ja erittäin vakavaa influenssapandemiaa. Jälkeenpäin on voitu todeta, ettei epidemiasta muodostunut niin vakavaa kuin ennakkoon oletettiin, toisaalta juuri kattava rokottaminen ilmeisestikin lievensi epidemiaa. Kuitenkin todistetusti 44 henkilöä, joukossa perusterveitä henkilöitä, menehtyi suoraan sikainfluenssaan vuosina 2009 - 2010. Ilman laajoja rokotuksia luku olisi todennäköisesti ollut suurempi. Sairauteen välillisesti menehtyneiden määrää on hankalampi tarkasti tilastoida. Joka tapauksessa erityisesti vanhusten kuolleisuus lisääntyy epidemioiden aikana, mikä on ollut tilastollisesti havaittavissa lähes joka vuosi.

Entä jos epidemia olisikin ollut voimakkuudeltaan vuosina 1918 - 1919 riehuneen espanjantaudin veroinen, rokottamisessa olisi viivytelty ja kuolleita olisi maassamme ollut neli- tai viisinumeroinen luku? Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle tuskin olisi tuolloinkaan hurrattu ja jälkiviisaat olisivat olleet jälleen vauhdissa, nyt eri syystä. Pandemioiden vakavuutta on mahdotonta ennustaa täysin tarkasti, koska viruksille on tyypillistä, että ne voivat muuntua nopeasti joko vaarallisempaan tai lievempään suuntaan.

Narkolepsiaan sairastuneiden kohtaloa ei tietenkään voi millään tavoin vähätellä. Kyseessä on erittäin ikävä sairaus, joka pahimmillaan invalidisoi potilaan loppuiäksi. Rokotteesta sairastuneiden tulee saada kaikki mahdollinen tuki, mitä on mahdollista antaa. Vuonna 2009 tehosteaineella täydennetyn Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välisestä yhteydestä ei vielä ollut tietoa. Sittemmin yhteys on osoitettu, Suomen lisäksi myös muutamissa muissa maissa. Yhteyden havaitsemista hankaloitti se, että sairastuneiden määrä suhteessa rokotettujen kokonaismäärään oli hyvin pieni. Lisäksi rokotteet joudutaan tuomaan markkinoille paljon nopeammalla aikataululla kuin muut lääkkeet. Pandemrixissa käytettyä tehosteainetta ei enää influenssarokotteissa käytetä.

On olemassa runsaasti näyttöä siitä, että influenssarokotteet pelastavat ihmishenkiä erityisesti riskiryhmiin kuuluvien joukossa. Rokottamisen kattavuuden lisääntyessä kuolonuhrit vähenevät. Olisi mielenkiintoista tietää montako tarpeetonta hengenmenoa influenssarokotteiden ympärillä vellonut kohu on aiheuttanut. Valitettavasti tuohon kysymykseen emme saa koskaan vastausta, mutta olen melko varma siitä, että uhreja on, sillä kohun myötä rokotusten kattavuus on selvästi alentunut. Onneksi viime vuosien epidemiat eivät ole olleet kovin hankalia. Toivokaamme vain, että yleinen rokotevastainen ilmapiiri ei enää silloin ole vallalla kun uusi vakava influenssapandemian uhka jälleen nostaa päätään. 

- Jari Lampila