Hyvä paha lääke

( 04.06.2014 )

Lääkkeiden käytön tarpeellisuudesta käydään aika ajoin aiheellistakin keskustelua. Kaikkiin elämän ongelmiin ei löydy apua lääkepurkista. Kolesteroli-, sokeri- tai verenpainelääkkeet eivät korvaa terveellisiä elämäntapoja. Mielialalääkkeillä ei saateta hankalaa elämäntilannetta raiteilleen eikä erektiolääke korjaa parisuhteen ongelmia. Keskustelun sävy on ollut aika-ajoin lääketeollisuutta syyllistävää. Puhutaan medikalisaatiosta, siitä kuinka normaaleista elämän hankaluuksista tehdään sairauksia ja näin luodaan otolliset olosuhteet lääke- ja hoivabisnekselle.

Kaupallistuneessa yhteiskunnassamme meille yritetään kaiken aikaa myydä jotain: autoja, asuntoja, vaatteita, nuoruutta, kauneutta, statusta jne. Jos oma arvostelukyky ei toimi, ihminen voi olla pahan kerran kauppamiesten vietävissä. Periaatteessa lääke- ja hoiva-ala ei poikkea muista liike-elämän alueista, joten siinä mielessä medikalisaatiopuheissa lienee perää.

Lisäksi lääkkeiden syntilistalle on muistettu lisätä sekin, että joitakin lääkkeitä käytetään tahallisesti väärin. Oikein käytettynä lääkkeillä on kuitenkin sijansa. Kerronpa tässä muutaman valaisevan esimerkin, kaikki omasta lähipiiristäni.

Lapsuudenaikaisen koulukaverini veli oli melko pitkään kärsinyt korkeasta verenpaineesta. Ystävät ja omaiset patistelivat miestä lääkäriin, mutta perisuomalaiseen tyyliin hän pani vastaan. Lopulta hän suostui ja lääkitys määrättiin. Hän ei kuitenkaan syönyt lääkkeitä kovin kauaa, niistä kuulemma tuli huono olo. Jonkin ajan kuluttua iski vakava aivoverenvuoto. Kun viimeksi kaverini tapasin, hän kertoi, että veljen toinen puoli oli halvaantunut eikä puhuminen luonnistunut. Tilanteen korjaantumisesta ei ollut tietoa.

Äitini syntyi 30-luvun Suomeen, jolloin maassa riehui polioepidemia. Hän sairastui tautiin, samoin kuin hänen kolme sisartaan. Äiti oli sairastuessaan sylivauva. Pidettiin ihmeenä, että hän ylipäätään jäi henkiin. Jälkiseurauksia kuitenkin jäi, ja niistä hän on kärsinyt jo 80 vuotta ja kärsii edelleen. Sairaus vaurioitti toista jalkaa, jota leikattiin nuorena moneen kertaan. Kävely ei koskaan ole ollut täysin normaalia. Vanhemmiten ilmaantuivat myöhäisoireet, joita ovat mm. liikuntakyvyn heikkeneminen, raajojen voimakas palelu ja jatkuvat kivut. Onneksi poliota ei enää esiinny, kiitos kattavien rokotusten.

Helsingissä asunut setäni joutui hunningolle avioeronsa jälkeen, seurasi alkoholisoituminen ja muutenkin huonoa elämää. Jossain vaiheessa yksi hänen hampaistaan tulehtui. Pienen ajan päästä tulehdus levisi koko kehon kattavaksi tulehdukseksi, mihin setä sitten menehtyi. Ajoissa otettu antibioottikuuri olisi pelastanut hänen henkensä.

Elämässämme on monia asioita, joita voidaan käyttää oikein tai väärin. Kirves on oikein käytettynä mainio apuväline vaikkapa puiden pienimisessä, väärin käytettynä siitä saa murha-aseen. Myös lääkkeitä voidaan käyttää oikein tai väärin, joissain tilanteessa ne voivat pelastaa hengen ja terveyden. Siihen, miten lääkkeitä käytetään oikein, löytyy tietoa apteekista. Käyttäkää hyväksenne.

- Jari Lampila