Koronavirus

( 21.03.2020 )

Koronavirus on päässyt yllättämään yhteiskuntamme. Toistaiseksi enemmän seurauksia on ollut infektion torjuntatoimenpiteistä kuin itse infektiosta. Toimenpiteet ovat kuitenkin perusteltuja. Italia myöhästyi lähdössä ja seuraukset ovat kaikkien nähtävillä. Infektio ennätti levitä hallitsemattomasti, mistä maksetaan nyt kalliisti. Tätä emme halua tapahtuvaksi omassa maassamme.

Olemme hyötyneet pohjoisesta ja hieman syrjäisestä sijainnistamme, minkä vuoksi epidemia on levittäytynyt meille eteläistä Eurooppaa hitaammin. Oletettavasti jonkinlainen etu on myös siitä, että asukastiheytemme on muuta Eurooppaa alhaisempi. Meilläkin eniten tartuntoja on tiheimmin asutulla pääkaupunkiseudulla.

Koska kyseessä on uusi virus, emme voi sen käyttäytymistä täysin ennakoida. Viruksilla on harmillinen ominaisuus muuntautua nopeasti. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että merkittävä osa perusterveistä henkilöistä sairastaa taudin lieväoireisena tai jopa oireettomina. Yli 70-vuotiailla riskit vakavasta sairaudesta ovat merkittävästi suuremmat. Heitä meidän on suojeltava tartunnoilta kaikin keinoin. Myös eräitä perussairauksia omaavat ovat suuremmassa vaarassa.

Apteekkipalvelut hoidetaan tällaisena poikkeusaikanakin. Pyrimme toisaalta ehkäisemään henkilökuntamme sairastumista ja toisaalta sitä, että apteekki toimisi tartuntalähteenä asiakkaisiin, joista merkittävä osa on ikäihmisiä.

Olemme jakaneet henkilökuntamme kahteen tiimiin, jotka työskentelevät vuoroviikoin toistaiseksi. Tällä pyrimme varmistamaan sen, että mahdollinen tartunta tai karanteeniin joutuminen ei kosketa koko henkilökuntaa yhtä aikaa. Selvittelemme mahdollisuutta asentaa pärskesuojat palvelutiskeillemme. Ulko-oviin on laitettu laput, jotka kehottavat odottamaan ulkosalla, jos apteekissa on jonoa.

Meillä on myös palveluja, jotka mahdollistavat lääkkeiden toimituksen ilman, että apteekissa tarvitsee käydä. Lääkkeet voi tilata Salen myymälässä olevaan noutolokeroon tai kotiinkuljetuksena. Kysy näistä palveluista lisää henkilökunnaltamme.

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää