Lääkkeiden saatavuushäiriöt

( 12.07.2019 )

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat harmillisesti lisääntyneet. Viime aikoina eniten julkisuudessa ovat olleet migreenilääkkeet ja e-pillerit, mutta muitakin toimitushäiriöitä on ollut. Silloin kun kyseessä on vaihdettava valmiste ja vastaavaa lääke on saatavilla, ongelma ei ole kovin suuri. Hankalampaa on silloin kun täysin vastaavaa valmistetta ei ole tai kun kaikki vastaavat valmisteetkin ovat loppuneet

Osa ongelmatilanteista saadaan hoidetuksi siten, että joko potilas tai apteekki ottaa yhteyden lääkäriin ja lääkäri vaihtaa lääkkeen mahdollisimman lähellä olevaan valmisteeseen. Ylimääräistä työtä ja harmia syntyy tällöinkin kaikille osapuolille.

Mistä toimitusongelmat sitten johtuvat? Yleisin syy on raaka-ainapula. Lääkkeiden tuotantoprosessien virtaviivaistuminen on johtanut raaka-ainetuotannon keskittymiseen, ja on lääkeaineita, joita tuottaa yksi ainoa tehdas maailmassa. Jos tälle tulee tuotanto-ongelmia, heijastuu se kaikkien kyseistä lääkeainetta käyttävien valmistajien toimintaan.

Muita ongelmia voivat olla valmiste-erän hylkääntyminen laadunvarmistuksessa ja lupaprosessien pitkittyminen. Viranomaiset askartelevat lupien kanssa esim. tilanteissa, joissa lääkkeen valmistuspaikka vaihtuu, apuainekoostumus muuttuu tai valmistusmenetelmää muutetaan. Jos lupien käsittely kestää odotettua kauemmin, saattavat varastot sillä välin ehtyä.

Jotain lääkemarkkinoiden logiikasta kertoo migreenilääke sumatriptaanin tapaus. Lääkeraaka-aineesta oli maailmanlaajuisesti pulaa ja on jossain määrin vieläkin. Kokonaan se ei kuitenkaan ollut maailmasta loppunut. Suomessa lääkeyritysten välinen hintakilpailu oli pudottanut sumatriptaanivalmisteiden hinnat hyvin alhaisiksi. Niinpä puutetilanteessa näitä ei Suomeen saatu, vaan vienti keskittyi maihin, joissa hintataso oli korkeampi. Nyt sumatriptaanivalmisteiden hinta Suomessa on noussut ja valmisteita on saatavana. Potilaat iloitsevat saatavuuden paranemista, mutta harmittelevat samalla kohonnutta hintaa, joka rinnakkaislääkkeillä toki edelleen on edullisempi kuin alkuperäisvalmisteella.

Ikäviä saatavuushäiriöt aina ovat. Onneksi suurimmassa osassa tapauksia apteekkien ja lääkärin välisellä yhteistyöllä ongelmatilanteet on vähintäänkin kohtuullisesti pystytty hoitamaan. Toivoa sopii, että saatavuushäiriöitä pystyttäisiin jatkossa paremmin ehkäisemään. Pelkästään kotimaisin voimin se ei onnistu, vaan laajempaa yhteistyötä tarvitaan.

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää