Apteekkari kantaa vastuunsa

( 07.02.2019 )

Viime päivät on ihmetelty yksityisen hoivapalvelujen tarjoajan Esperi Caren vastuutonta toimintaa vanhustenhoidossa. Useissa toimipaikoissa on ollut liian vähän henkilökuntaa, eikä kaikilla työntekijöillä ole ollut tehtävän edellyttämää koulutusta. Työvuorolistoja on vääristelty asiaintilan peittelemiseksi. Tämä on heijastunut paikoittain jopa luokattoman huonona hoitona ja suoranaisina hoitovirheinä.

Kasvoton raha miettii ainoastaan tulosta. Esperi Caren tapauksessa tulosta on haettu voimakkaalla laajentumisella ja minimoimalla henkilöstökulut tasolle, joka on vaarantanut hoidon laadun kestämättömällä tavalla. Lisäksi luovan verosuunnittelun avulla on tulosta saatu ohjailtua kevyemmän verotuksen maihin, mikä on aika yleinen käytäntö monikansallisissa yritysryppäissä.

Tapahtunut on syytä huomioida myös apteekkijärjestelmää koskevassa keskustelussa. Täydellisen vapauden kannattajat ovat ihastelleet muun muassa Ruotsin ja Norjan apteekkiuudistuksia. Pääomasijoittajien kannalta uudistus onkin varmasti hyvä. Norjassa suurin osa apteekeista on ulkomaisessa omistuksessa ja Ruotsissakin merkittävä osa. Muutama suuri ketju on käytännössä vallannut apteekkimarkkinat.

Naapurimaiden kollegat eivät ole muutosten erinomaisuudesta aivan yhtä vakuuttuneita. Farmaseuttinen henkilökunta on valitellut toimenkuvansa muuttumista. He kokevat, että heistä pyritään tekemään terveydenhuollon ammattilaisen sijasta myyjiä, niinpä työtyytyväisyys on vähentynyt ja sairauspoissaolot lisääntyneet. Lisäksi yhteistyön muun terveydenhuollon kanssa on kerrottu vähentyneen. Todettakoon, että meillä Suomessa yksimielisesti korostetaan apteekkien ja muun terveydenhuollon välisen yhteistyön tärkeyttä.

Apteekkijärjestelmämme kestää vertailun minkä tahansa maan järjestelmän kanssa. Täydellinen se ei ole, mutta sitä kehitetään jatkuvasti. Oman työurani aikana muutos on ollut valtava, ja kaiken aikaa on menty parempaan suuntaan. Suomalainen apteekkari vastaa henkilökohtaisesti toiminnastaan eikä voi vetäytyä kenenkään selän taakse. Verot maksetaan kotimaahan. Jos toiminnassa havaitaan epäasiallisuutta, luvat lähtevät eikä uusia tipu, minkä muutamat valitettavat tapaukset ovat viime vuosina osoittaneet.

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää