Lääketukkuliikkeen toimitusongelmat

( 20.09.2017 )

Parin viime viikon aikana valtakunnan mediassa on uutisoitu lääketukkuliike Oriolan toimitusongelmista. Erityisen merkittäväksi asian tekee se, että kyseessä on suuri toimija, jonka osuus maamme lääketukkukaupasta on yli 40 %. Moni ihmettelee mistä on kysymys. Pitäisihän lääkkeiden toimitusketjun olla viimeisen päälle varma ja luotettava.

Oriola vaihtoi hiljattain toiminnanohjausjärjestelmää, eivätkä toimitukset ole sen jälkeen sujuneet odotetusti. Tilanteesta on aiheutunut apteekeille paljon lisätyötä ja päänvaivaa sekä kiusaa asiakkaillekin, mutta vakavilta tilanteilta on ainakin meidän apteekkimme asiakaskunnassa vältytty.

Lähestulkoon kaikki asiakkaita palvelevat yritykset käyttävät jonkinlaista toiminnanohjausjärjestelmää, kuka pienempää, kuka isompaa. Tyypillisesti toiminnanohjausjärjestelmä kattaa mm. tilausten käsittelyn, varastonhallinnan, laskutuksen, asiakashallinnan jne. Toiminnanohjausjärjestelmän vaihtaminen on aina suuri muutos ja vaikuttaa kaikkiin yrityksen toimintoihin. On melko normaalia, että aluksi toiminta hidastuu jossain määrin, osin tietoteknisistä syistä ja osin siksi, että henkilökunta on vielä tottumaton käyttämään uutta järjestelmää. Koulutukset ja kuvitteellisten tilanteiden harjoittelu ei koskaan täysin vastaa työskentelyä normaalitilanteessa.

Oriolan kohdalla ongelmat ovat kuitenkin olleet poikkeuksellisen suuria ja kestäneet kohtuuttoman pitkään, tätä kirjoitettaessa jo kaksi ja puoli viikkoa. Tilaukset menevät perille, mutta toimitukset hidastelevat, eikä kaikkia tilauksia edelleenkään saada ajoissa liikkeelle. Tärkeät reseptilääkkeet olemme kuitenkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta saaneet kohtuullisen hyvin, tosin joissakin tilanteissa on jouduttu turvautumaan hätätoimituksiin. Lisäksi joitakin kertoja olemme käyneet lainaamassa lääkettä lähiseudun apteekista. Vaihdettavien reseptilääkkeiden kohdalla olemme jonkin verran tehneet vaihtoja valmisteisiin, jotka tulevat toiselta toimittajalta.

Itsehoitopuolella puutteita on jonkin verran enemmän, koska rajalliseksi käynyt toimituskapasiteetti keskitetään reseptilääkkeisiin. Niinpä valintahyllyille on ilmestynyt jo joitakin aukkoja. Yleensä sopiva vaihtoehto asiakkaalle kuitenkin löytyy.

Kaikkien osapuolten yhteinen ja erinomaisen harras toive on, että Oriola saa toimintansa vähitellen kuntoon. 

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää