Lääkesäästöt

( 03.12.2016 )

Hallitus aikoo säästää lääkekustannuksissa ensi vuonna 134 miljoonaa euroa, ja esitys lääkesäästöistä on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Lääkkeiden käyttäjien kannalta kipein kohta on aikuisiän diabetekseen tarkoitettujen lääkkeiden korvaustason heikkeneminen. Jatkossa niiden hinnasta korvataan 65 prosenttia, kun tällä hetkellä ostokerran omavastuu on 4.50 euroa ja Kela korvaa loput. Se miten paljon muutos kirpaisee, riippuu siitä, mitä lääkkeitä potilaan käytössä on. Insuliinien korvattavuus säilyy kuitenkin ennallaan.

Aikuisiän diabeteksessa käytetään yleisimmin metformiinia, jota on kaupan nimillä Diformin, Metforem ja Glucophage. Metformiinivalmisteet ovat suhteellisen edullisia, joten tulevalla 65 prosentin korvauksella tyypillinen kolmen kuukauden annos maksaa potilaalle vähän yli kympin, kun sen nyt saa 4.50 eurolla. Prosentteina muutos on suuri, mutta euroina vielä siedettävä. Uusia ja kalliimpia diabeteslääkkeitä käyttävien lasku pomppaa ylöspäin paljon enemmän. Esimerkiksi kolmen kuukauden annos yleisesti käytettyä Januviaa maksaa jatkossa potilaalle hieman reilut 50 euroa. Hallituksen esitys on saanut kirpeää kritiikkiä potilasjärjestöiltä.

Esitystä on perusteltu voimakkaasti kasvaneilla diabeteksen hoitokustannuksilla ja sillä, että aikuisiän diabetes on vakavuudeltaan samaa luokkaa kuin esimerkiksi verenpainetauti tai sepelvaltimotauti, joiden lääkkeistä Kela myös korvaa 65 prosenttia. On katsottu, että nykyisellä korvaustasolla diabeteslääkityksestä puuttuu edullisempiin valmisteisiin ohjaava mekanismi.

Lohtuna on kuitenkin todettava, että ensimmäisten uuden polven diabeteslääkkeiden patentit alkavat umpeutua, esimerkiksi Januvian patentti näyttäisi menevän umpeen ensi vuonna. Vielä ei ole tietoa siitä, koska ensimmäiset edullisemmat rinnakkaisvalmisteet ilmaantuvat markkinoille, mutta silloin kun näin tapahtuu, putoaa hinta todennäköisesti melko reippaasti.

Muutoin uudistus ei käy potilaan kukkarolla, pikemminkin päinvastoin. Korvausprosentit ja alkuomavastuu säilyvät ennallaan ja vuotuinen kattosumma suurin piirtein samana. Vaihdettavien lääkkeiden hintaohjausta tiukennetaan ja lääkkeiden vaihdettavuutta laajennetaan, jolloin hintojen pitäisi laskea. Lääke-erien toimitusväleihin tulee joitakin lisäsäädöksiä. Lisäksi on muutamia muita muutoksia, jotka kohdistuvat lääkealan toimijoihin, kuten apteekkeihin, lääketukkuliikkeisiin ja lääketehtaisin, mutta eivät potilaisiin.

On toki huomattava, että eduskunta ei tätä kirjoitettaessa ole vielä hyväksynyt säästölakipakettia, joten tässä esitettyihin tietoihin voi tulla muutoksia. Railakasta eduskuntakeskustelua on odotettavissa, kuinkas muuten. 

Julkaistu Paikallisuutiset-lehdessä 1.12.2016

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää