LVI-lääkkeet tulevat

( 07.12.2015 )

Useimmille lyhenne LVI tuo mieleen putkimiehen ja joitakin muita rakennustekniikan ammattilaisia. Lääkkeistä puhuttaessa kirjainyhdistelmä tarkoittaa lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä. Termiin saattaa jatkossa törmätä useamminkin.

LVI-lääkkeet eivät ole vapaasti saatavilla apteekkien valintaosastoilta, mutta niitä voi ostaa ilman reseptiä farmaseutilta saadun opastuksen jälkeen. Tähän saakka tämän kategorian lääkkeitä ovat olleet ainoastaan jälkiehkäisyvalmisteet. Nyt joukkoon on tullut naprokseenia sisältävä kipulääkevalmiste. Markkinoilla oleviin itsehoitokipulääkevalmisteisiin verrattuna naprokseenin vaikutus on pidempi, lisäksi se on joissain tilanteissa tehokkaampi, mutta aiheuttaa myös hiukan useammin maha-suolikanavan haittoja esimerkiksi ibuprofeeniin (Burana, Ibuxin, Ibumax) verrattuna. Se on joka tapauksessa käyttökelpoinen lääke, kunhan sopivuus käyttäjälle ja käyttöaiheen oikeellisuus on ensin tarkistettu.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on vihjaissut, että LVI-lääkkeitä olisi tulossa lisääkin. Nimiä ei tarkemmin ole mainittu, mutta useita hakemuksia on kuulemma käsiteltävänä. Osaltaan tämä liittyy terveydenhuollon toiminnan tehostamiseen. Kun apteekit saavat itsehoitopuolelle lisää työkaluja, voidaan helpottaa painetta julkisessa terveydenhuollossa. Samalla apteekkien lääkeosaamista päästään laajemmin käyttämään hyväksi. Useissa yhteyksissä on todettu, että apteekeista löytyy paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

Tätä kirjoitellessa sote-kuviot ovat suurelta osin vielä avoimena ja paljon vaikeita päätöksiä on edessä. LVI-lääkkeet ovat vain yksi esimerkki siitä, miten apteekit voivat olla näissä talkoissa mukana. Tavoite on, että apteekkien ja julkisen terveydenhuollon välistä yhteistyötä pystyttäisiin entisestään parantamaan rationaalisen lääkehoidon edistämiseksi. Jos tässä onnistutaan, kaikki hyötyvät ja samalla hoidetaan kustannusvajetta tavalla, joka lisää hyvinvointia. Monissa muissa kohteissa säästöjen vaikutukset eivät ole yhtä miellyttäviä. 

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää