Sote-soppaa, nam!

( 31.10.2014 )

”Koha näinkii mentäis, sano äijä, ko hevonen makas maassa pitkänään.” Näin toteaa vanha sananlasku ja jostain syystä tuo humoristinen toteamus on tupsahtanut mieleen Sote-uutisointia seuraillessa. Eri osapuolet ovat soudelleet ja huopailleet eri suuntiin eikä valmista ole tahtonut tulla. Kovien ponnistelujen jälkeen päälinjat järjestämisvastuusta saatiin puserretuksi kasaan, mitä on tämän päivän politiikalle epätyypilliseen tapaan jopa kiitelty. Se mitä uudistus tarkoittaa tavallisen Kalle Kulkevaisen vinkkelistä tarkasteltuna, on kuitenkin vielä suurelta osin avoinna.

Julkisille menoille on kieltämättä tehtävä jotakin. Vientiteollisuuden syömähampaat eivät haukkaa samalla tavalla kuin ennen, väkeä poistuu työelämästä enemmän kuin sinne tulee, kaikenkarvaiset kriisit niin Ukrainan kuin euroalueenkin suunnasta sotkevat kuvioita ja kaiken lisäksi ihmiset budjettivastaavien kiusaksi elävät pitempään. Voimme siis olla suhteellisen yksimielisiä siitä, että huoltosuhde on heikkenemään päin ja siitäkin, että jos asioille ei tehdä mitään, on kirstun pohja pian näkyvissä. Ei voi syödä enemmän kuin tienaa.

Yhtä suloisen yksimielisyyden vallitessa vastustetaan lähestulkoon kaikkia menojen vähentämiseen tähtääviä uudistuksia. Myös Sote-uudistukseen liittyy runsaasti erilaisia epäluuloja ja osin aiheestakin, varsinkin kun kaikki tuntuu erinomaisen sekavalta. Uudistusta sinänsä kannatan silti lämpimästi, onhan järjestelmissä monenlaista tehottomuutta, toimimattomuutta ja päällekkäisyyttä. Jos olisin diktaattori, ensi töikseni kutistaisin käytössä olevien tietojärjestelmien määrän ainakin puoleen ja pakottaisin loputkin sulautumaan saman standardin kanssa yhteensopivaksi. Tiedonsiirron ongelmien kanssa taistellessa tuhlataan tällä hetkellä käsittämättömät määrät aika ja rahaa.

Toivoa sopii, että päättäjillä on viisautta toteuttaa uudistukset siten, että alkuperäinen idea, lähipalvelujen säilyttäminen ja parantaminen toteutuu, eikä ennestään hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa hämmennetä sekaisin. Projekti on vähän niin kuin viulun soitto, taitava pelimanni saa aikaiseksi kaunista musiikkia ja taitamaton korvia raastavaa kitinää. Nähtäväksi jää, millaisessa sävellajissa päättäjämme Sote-viulua tulevat soittelemaan.

Uudistukset eivät tällä tietoa suoraan vaikuta apteekkeihin, mutta välillisiä vaikutuksia melko varmasti tulee. Tällä hetkellä seurailemme silmät ja korvat tarkkana, mitä ympärillä tapahtuu ja pyrimme sopeutumaan tuleviin muutoksiin. Tulemme laajentamaan ja kehittämään palveluja tarpeen mukaan siten, että myös uudessa toimintaympäristössä ihmisten terveyden kannalta erittäin keskeinen ja kustannustehokas asia, lääkehoito, toteutuisi mahdollisimman hyvin ja täyttäisimme paikkamme osana toimivaa terveydenhoitojärjestelmää.

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää