Lääkkeet ulkomaan matkoilla

( 08.08.2014 )

Ulkomaan matkoillakin on huolehdittava säännöllisesti käytettävien lääkkeiden riittävyydestä. Mahdollisten yllätysten varalta kannattaa mukaan ottaa lääkkeitä vähintään kahden viikon edestä yli matkan tarpeen.

Rajatarkastusten yhteydessä kulkijan on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan, että mukana kulkevat reseptilääkkeet ovat asialliseen käyttötarkoitukseen ja lääkärin henkilökohtaisesti lääkkeen haltijalle määräämiä. Aikaisemmin olemme kehottaneet ottamaan mukaan lääkereseptit. Vaan entäpä nyt, kun reseptit ovat sähköisiä eikä perinteisen muotoisia reseptejä enää ole?

Lääkärin tulostama potilasohje ajaa saman asian kuin perinteinen resepti, joten se kannattaa ottaa mukaan. Ellei sinulla tällaista ole, voit pyytää maksuttoman tulosteen sähköisistä lääkemääräyksistä myös apteekista. Voit myös itse tulostaa vastaavan tulosteen Omakannasta, jonne pääsee kanta.fi-sivustolta. Omakannassa tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Joskus voi olla aiheellista pyytää lääkäriltä englanninkielinen selvitys lääkkeiden tarpeesta. Diabeetikot ja muut injektiolääkkeitä käyttävät tarvitsevat todistuksen neulojen tarpeesta. Internetistä todistuspohja löytyy ainakin Matkailijan terveysoppaasta, jota julkaisee Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

Jos matka suuntautuu Schengen-maihin ja mukanasi on keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä, saatat tarvita reseptin tai tulosteen lisäksi myös Schengenin todistuksen. Sen voit pyytää apteekista lääketoimituksen yhteydessä tai myöhemminkin siitä apteekista, josta lääke on toimitettu. Todistus on maksullinen, meidän apteekissamme hinta on 10 euroa kappaleelta. Kukin lääke tarvitsee oman todistuksensa. Todistus on voimassa 30 vuorokautta.

Tavanomaisissa lomakohdemaissa harvemmin on ongelmia lääkkeiden kanssa, mutta eksoottisempiin maihin matkustettaessa kannattaa ottaa selvää, millaisia rajoituksia kohdemaassa mahdollisesti on lääkkeiden maahantuonnin suhteen. Tietoa saa esimerkiksi matkatoimistoista tai maan suurlähetystöstä. Ja tokihan me apteekissa autamme parhaamme mukaan. 

- Jari Lampila
captcha Reload Image
Kirjoita kuvan merkit tähän *

Älä täytä tätä kenttää