Neuvoja matkailijoille

Matkailu avartaa, virkistää ja antaa uusia kokemuksia, mutta pahimmillaan matka voi kulua sairastellessa. Mitä pitää ottaa huomioon, kun on lähdössä pitkälle ulkomaanmatkalle?

Tärkeintä on varmistaa, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on mukana riittävästi. Mukana kannattaa olla ainakin viikon ylimääräiset lääkkeet. Koskaan ei voi tietää, tuleeko eteen jotain yllättävää, joka viivästyttää paluulentoa. Välttämättömät lääkkeet tulisi kuljettaa käsimatkatavaroissa. Lentokoneen ruumassa kulkeva matkalaukku ei aina saavu perille ajoissa.

Myös reseptit on hyvä ottaa matkalle mukaan. Jos lääkkeet on määrätty sähköisellä lääkemääräyksellä, reseptin korvaa lääkemääräystä koskeva potilasohje, apteekin reseptijärjestelmästä tulostamat tiedot tai matkustajan itsensä Omakanta-palvelusta tulostamat tiedot.

Varsinkin eksoottisempiin kohteisiin matkustavan kannattaa pakata mukaan oma ”matka-apteekki”, josta saa ensiapua pikkuvaivoihin ja esimerkiksi turistiripuliin.

Laukusta olisi hyvä löytyä auringonsuojavoide, jossa on riittävä suojakerroin, käsien desinfiointiaine, mieto kortisonivoide ihottumiin ja hyönteisten pistoihin, ripulilääke ja ripulijuomajauhe, lääkehiiltä myrkytysten ensiapuun, särky- ja kuumelääkettä sekä kuumemittari.

Pikku havereihin matkailijan on hyvä varautua laastareilla, sidetaitoksilla ja haavanpuhdistusaineella sekä väliaikaisella hampaan paikkausaineella.

Jos matkailijalla on taipumusta allergisiin reaktioihin, on syytä muistaa antihistamiini ja mahdollisesti myös adrenaliini-annosruisku (EpiPen). Hyötyä voi olla myös matkapahoinvointilääkkeestä, nenä- ja silmätipoista, ummetuslääkkeistä sekä kondomeista.

Matka-apteekin laajuus riippuu siitä, millaiseen kohteeseen asiakas matkustaa. Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa apteekkipalvelut ovat niin hyvät, että lääkkeitä ei välttämättä tarvitse kuljettaa mukana varmuuden vuoksi.

Kaukomatkalle lääkäri voi kirjoittaa mukaan antibiootin, joka auttaa esimerkiksi pitkittyneeseen ripuliin. Aikaerorasitukseen auttaa melatoniini tai tarvittaessa nukahtamislääke.

Tärkeimpiä matkailijan terveysriskejä ovat liikenneonnettomuudet, alkoholin aiheuttamat tapaturmat, infektiot ja auringonpolttamat. Infektioista yleisin on matkaripuli, johon sairastuu vuosittain noin 100 000 suomalaista matkailijaa.

Etelä-Aasiassa riski sairastua matkaripuliin on jopa 80 prosenttia. Muita suuren riskin alueita ovat päiväntasaajan Afrikka sekä valtaosa Etelä-Amerikkaa.

Pullovesi ja kuumat juomat, kunnolla kypsennetyt ja kuumana tarjoiltavat ruoat, itse kuorittavat hedelmät sekä leipä ja muut viljatuotteet ovat turvallista murkinaa kaukomatkalla.

Kädet tulee pestä saippualla tai desinfioida aina WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Myös probioottivalmisteita (maitohappobakteerit, Precosa) voi suositella turistiripulin ehkäisyyn. Jos vatsatauti kuitenkin iskee, matkailijan on tärkeää juoda riittävästi nestettä. Varsinkin pienet lapset ja vanhukset ovat alttiita kuivumiselle.

Aikuisen ripulia voi hoitaa oireenmukaisesti loperamidilla (mm. Imodium) korkeintaan pari vuorokautta. Jos tautiin liittyy kuumetta tai veriripulia tai potilas on lapsi, loperamidia ei pidä käyttää.

Rokotussuoja kuntoon ajoissa

Matkailijan tulisi huolehtia hyvissä ajoin siitä, että tarpeellinen rokotussuoja on kunnossa. Asiakasta kannattaa muistuttaa, että puuttuvia rokotuksia on hyvä pyytää omalta terveysasemalta jo noin kuukautta ennen matkaa.

Tärkeintä on tarkistaa, että perusrokotteet ovat voimassa. Niihin kuuluvat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- polio- ja MPR-rokotteet (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko). Muun rokotussuojan tarve riippuu matkakohteesta ja matkan pituudesta. Kaupunkilomalla ei välttämättä tarvita yhtä kattavaa suojaa kuin jos matka kohdistuu maaseudulle.

Yleisin matkailijan rokotus on hepatiitti A, johon usein liitetään myös hepatiitti B. Matkakohteesta riippuen voidaan tarvita rokote myös keltakuumetta, lavantautia tai Japanin aivokalvontulehdusta vastaan.

Kun matkustetaan malaria-alueelle, esto­lääkitys on erittäin tar­peellinen. Vaarallisim­pia malaria-alueita ovat Keski- ja Länsi-Afrikka.

Ajantasaiset rokotus- ja estolääkityssuositukset voi tarkistaa THL:n ylläpitämästä Matkailijan terveysoppaasta, joka löytyy Terveyskirjaston verkkosivuilta.

Veritulppa uhkaa pitkillä lennoilla

Pitkillä lennoilla on asiakkaan hyvä huolehtia laskimotukoksen ehkäisystä. Puristavat lentosukat auttavat, samoin jaloittelu ja riittävä nesteen saanti lennon aikana.

Asetyylisalisyylihapon tehosta laskimoveritulppien estossa on ristiriitaista tietoa. Mini-aspiriinista (Primaspan) voi kuitenkin olla hyötyä. Suuren riskin matkustajille lääkäri voi tarvittaessa määrätä hepariinihoidon matkan ajaksi. Marevan-lääkitystä käyttävien INR-arvon tulee olla hoitotasolla ennen lentoa.

Pitkäaikaissairauksien tulisi olla hyvässä hoitotasapainossa ennen matkaa. Tarvittaessa potilas kannattaa ohjata juttelemaan matkalle lähdöstä etukäteen oman lääkärinsä kanssa.

Jotkin sairaudet estävät lentomatkustamisen kokonaan. Tällaisia ovat esimerkiksi vaaralliset tartuntataudit, tuore sydän- tai aivoinfarkti, äskettäinen vamma tai leikkaus, hankalat rytmihäiriöt, ilmarinta, voimakas anemia tai vaikea keuhkoahtauma.

Matkalle lähtijän tarkistuslista

Auringonsuojavoide
After sun -voide
Laastarit ja haavanpuhdistusaine
Rakkolaastarit
Mieto kortisonivoide
Allergiaan antihistamiini ja EpiPen
Särky- ja kuumelääkettä,
kuumemittari
Käsien desinfiointiaine
Lääkehiilitabletit
Matkapahoinvointilääke
Probioottivalmiste ripulin ehkäisyyn
Ripulilääke ja ripulijuomajauhe
Ummetuslääke
Aikaerorasitukseen melatoniini
Nenä- ja silmätippoja
Pinsetit
Terveyssiteet, tamponit, kondomit
Väliaikainen hampaan paikkausaine

Rokotussuositukset tavallisiin kaukomatkakohteisiin

Thaimaa
Suositellaan kaikille: jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR ja hepatiitti A 
Riskinarvion perusteella: Hepatiitti B, Japanin aivotulehdus, kolera, lavantauti
Malariariski: Suurissa kaupungeissa ja turistikohteissa ei tarvita estolääkitystä. Lääke-ehkäisyä tarvitaan, jos matkailija oleskelee yli viikon riski-alueilla maaseudulla.

Intia
Suositellaan kaikille: jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR ja hepatiitti A
Riskinarvion perusteella: Hepatiitti B, Japanin aivotulehdus, lavantauti
Malariariski: Kaupungeissa ja turistikohteissa ei tarvita estolääkitystä. Lääke-ehkäisy on tarpeen Assamin alueella ja Andamanin ja Nicobarin saarilla matkan kestosta riippumatta sekä muualla riskialueiden maaseudulla, jos matka kestää yli viikon.

Etelä-Afrikka
Suositellaan kaikille: jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR ja hepatiitti A
Riskinarvion perusteella: Hepatiitti B, lavantauti
Malariariski: Estolääkitys tarvitaan yövyttäessä useampi yö riskialueella, esimerkiksi Krugerin luonnonpuistossa.

Brasilia
Suositellaan kaikille: jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR ja hepatiitti A
Riskinarvion perusteella: Hepatiitti B, keltakuume, lavantauti
Malariariski: Estolääkitys tarvitaan, kun yövytään yli viikko Amazonasin riskialueilla kaupunkien ulkopuolella.

Takaisin >>