Voinko vaihtaa lääkkeeni halvempaan?

Lääkkeen voi vaihtaa halvempaan, jos lääke kuuluu lääkevaihdon piiriin ja halvempi rinnakkaisvalmiste on olemassa. Hintaerot ovat joskus huomattavia, mutta usein keskenään vaihdettavien valmisteiden hinnat ovat kilpailullisista syistä varsin lähellä toisiaan.

Vaikka hintaeroja ei aina paljoa olisikaan, on vaihtomahdollisuus pudottanut monien keskeisten reseptilääkkeiden hintatasoa merkittävästi, mikä on laskenut potilaiden ja Kelan kustannuksia.

Apteekki kertoo edullisemmasta valmisteesta aina kun sellainen on olemassa. Jos haluat selvittää asiaa itse, näppärä apuväline löytyy tästä. Palvelusta näet myös, paljonko lääkkeesi maksaa korvattuna.

Edullisempi rinnakkaisvalmiste on yleensä teholtaan alkuperäisen veroinen, sillä vaikuttavat aineet ja lääkemuoto ovat samoja. Lisäksi lääkkeen imeytyminen on tutkimuksin osoitettava riittävän samankaltaiseksi alkuperäisen lääkkeen kanssa. Apuaineissa on kuitenkin usein eroja ja joskus tällä voi olla merkitystä varsinkin tilanteissa, joissa hoitotasapaino järkkyy herkästi. 

Rinnakkaisvalmisteiden edullisempi hinta selittyy lähinnä sillä, että rinnakkaislääketeollisuus ei käytä rahaa kalliiseen uusien lääkkeiden kehittämiseen. 

Takaisin >>